Stingator Auto

Legislatia in Romania prevede faptul ca oricare masina, indiferent de soferul ei, care se deplaseaza pe drumurile publice, trebuie sa aiba in dotare un stingator auto, pentru a evita situatiile de dauna totala in cazul in care automobilul se aprinde in timpul mersului.

De regula, cele mai multe stingatoare auto sunt cele din clasa P1 si P2, cu o capacitate maxima de 1, respectiv 2 litri.

De asemenea, cele mai populare sunt cele de 1 litru permanent presurizate, intrucat sunt foarte rare cazurile in care  o masina ia efectiv foc in timpul mersului. Pentru a economisi cat mai mult spatiu, cei mai multi soferi aleg versiunea de 1000 de mililitri, versiune care de altfel, s-a dovedit a fi suficienta pentru orice tip de incendiu auto.

Stingatoarele P1, fiind micute si usor de manevrat, sunt dedicate folosirii in spatiile inguste, asa cum sunt apartamentele, masinile si vagonele de tren, magazii, precum si in mijloace de transport in comun. Actioneaza pe baza de azot – folosit pe post de agent propulsor – si pe pulbere ecologica uscata – pe post de agent de stingere, substante care nu actioneaza distructiv asupra obiectelor pe care sunt pulverizate. Din contra, cum agentul de inlaturare al focului este uscat si nu umed, aceste stingatoare de incendiu creeaza si mai multe pagube, asa cum se intampla in cazul celor care folosesc apa si ale caror actiuni, prin extensie, pot duce la avarierea altor obiecte.

In ceea ce priveste preturile pentru un astfel de produs. De regula, in magazinele mari ca Praktiker sau Dedeman puteti gasi la oferta stingatoare, la preturi promotionale care nu depasesc 25-30 de lei. Desigur, este posibil ca pretul sa fluctueze in functie de producatorul acestui tip de extinctoare auto, dar in principiu, marja de pret in care se situeaza ele este cea de mai sus.